İzmir’de 30 Ekim’de yaşanan deprem felaketi akıllara bir kere daha iletişim ve telefon şebekelerini getirdi. Daha önce İstanbul’da yaşanan örneklerde mobil telefon şebekeleri herkes aynı anda yüklenince çökmüştü.
Deprem ve benzeri afet ve acil durumlarda iletişim daha da önemli hale geliyor. Ancak daha önce deprem dönemlerinde telefon sistemi çöktüğü için acil durumlarda kesinlikle cep telefonumuzu sesli iletişim için kullanmamak gerekiyor.
Deprem zamanı iletişim önerileri!
Haberleşme için kısa mesaj, anlık mesajlaşma programları (WhatsApp, Telegram, Bip ve benzeri) kullanmak gerekiyor. Bu konu gerçekten önemli zira GSM şebekeleri anlık olarak belli bir kullanıcı sayısına göre tasarlandığı için bu kapasitenin üzerinde kullanım olduğunda şebekeler çökebiliyor. Bunun önüne geçmek için arama yapmak yerine SMS yani kısa mesaj ya da internet tabanlı mesajlaşma programlarını kullanmak önemli.
Ayrıca gerekmedikçe telefon görüşmesi yapmaktan kaçınmak da önemli bir konu. Ayrıca telefon görüşmesi yapmak durumunda kalırsanız kısa tutmak da şebekenin sağlıklı çalışabilmesi için uygulanabilecek önlemlerden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Konuyla ilgili olarak AFAD tarafından yapılan bir paylaşımda da benzer başlıklara dikkat çekiliyor.
Depremlerde ve acil durumlarda iletişimin kesilmemesi için internet tabanlı haberleşme uygulamaları ve SMS’i tercih edin. pic.twitter.com/gtjCjgJBVZ
— A F A D (@AFADBaskanlik) October 30, 2020
Deprem kesintisine BTK’dan ceza yağdıGüncel Telegram Twitter WhatsApp
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.